A szerzőről

A szexualitásban legjobban a dinamikák gazdagsága és a kapcsolódás izgalma fog meg. Szeretek hozzájárulni ahhoz, hogy élhess a benned lévő potenciálokkal és tudatosan használhasd őket. A kulcsszavaim: kapcsolódás, jelenlét, odafigyelés, nyitottság és szabadság. Az önazonos szexualitás csakis a tiéd, és mint ilyen, egyedei és értékes. Rólad szól, akár a finom energetikai minőségekre, érzéki élményekre, akár a BDSM színterének változatosságára vágysz is.

– És akkor el kellene engednem a kontrollt? – kérdezik néha tőlem.

Az egyik válaszom erre az, hogy nem kell semmit. Az az egyik leggyönyörűbb dolog a szexualitásban, hogy olyan sokféle útból, eszközből, lehetőségből választhatsz, és hogy megkeresni azt, ami éppen abban a pillanatban a tiéd, a legélvezettelibb küldetés a világon.

A másik válaszom erre az, hogy a kontroll nem egy mumus, vagy egy szörny, amitől valahogy meg kell szabadulni, mert közéd és a gyönyöröd közé áll. Legalábbis nem feltétlenül.

Azok közé tartozom, akiknek a kontroll fontos. És azok közé is, akik imádják a szabadságot, a korlátlanságot, a gyönyört. Is.

Mi van akkor, ha azt mondom, hogy ez a kettő mehet együtt? Ha azt mondom, hogy a kontroll lehet a segítőd, a barátod, a szövetségesed abban, hogy felszabadultan élhesd meg a vágyaidat?

Kontroll és kontroll között különbség van

A kontroll sokféle minőségben megjelenhet a szexualitásodban.

Lehet az a türelmetlenség, aki mintha ott állna fölötted, és az óráját mutogatná, hogy idő van, a tervek szerint neked nem itt kellene tartanod. Húzz bele / lassíts le!

A kontroll az is, „aki” felelősségteljesen menedzseli a folyamatokat benned. Ha a tudatosságod megfelelő helyzetjelentéssel látja el, akkor pontosan tudja, hogy mikor van szükséged több levegőre, más mozdulatra, új impulzusra, kimondott szavakra, változtatásra vagy éppen változatlanságra, és kikeresi az eszköztárából, amit beletehet abba, hogy elérhesd a célodat.

Kontroll az is, amikor (akár előzetesen) gondoskodsz arról, hogy mindaz, amire szükséged lehet egy együttléthez, az a rendelkezésedre álljon. Hogy olyan környezet vegyen körül, amiben el tudod engedni magad.

Kontroll az is, hogy szeretnéd a lehető legtöbbet megtudni arról, amire vágysz, ami érdekel.

Kontroll az is, amikor azt sóhajtod, hogy „Igen, még”, mert valamiből többet akarsz vagy még tovább akarod érezni. Nem a másik fölött kontroll, hanem a saját vágyad útkeresésének aktív eszköze. Próbálsz gondoskodni arról, hogy azt kaphasd, amire éppen szükséged van.

kontroll a szexualitásbanA kontrollban van némi rugalmasság. Taníthatod. Segítheted, hogy olyan struktúrákat teremtsen, amikben egy kicsit el tud lazulni. Hagyd, hogy ismerkedjen veled, a helyezettel, a partnereddel.

És miközben ezt teszed, taníthatsz neki új minőségeket, mert a kontroll nem „csak” számonkérő, lefojtó vagy türelmetlen lehet. Ahogy azt feljebb is láttad.
A kontroll lehet gondoskodó, figyelmes, támogató.

Hogyan segíthetsz a kontrollnak abban, hogy más minőségeket is megtanulhasson, olyanokat, amik neked segíthetnek abban, hogy jobban ellazulj, hogy többet tapasztalj, hogy tudatosabb lehess?

Leginkább gyakorlással. Az olyan eszközök, mint amilyen például az orgazmus meditáció, ami úgy építi a tudatos, támogató kapcsolatot saját magaddal és a partnereddel; hogy kész struktúrákat ad; lehetővé teszi a kölcsönös párbeszédet és tudatosabb jelenlétet; és kívül helyez a szokásos szexuális kereteken.

 

orgazmus meditáció pároknak és egyedülállóknak

Neked milyen kontroll esne jó? Mitől éreznéd azt, hogy támogatod saját magad, hogy jól figyelsz oda arra, mi zajlik benned, mik a vágyaid éppen, és hogy szeretnéd őket megvalósítani?

Mi van a kontrollod fókuszában?

Adhatsz a kontrollnak szerepet, feladatot, fókuszt, de nagyon nem mindegy, hogy mi az.

Teljesen máshová vezet, ha a kontrollod arra van kihegyezve, hogy hogyan legyél a szerinted legjobb szerető, és arra figyelsz, hogy jól teljesíts.

Máshová vezet, ha azt figyeled, hogy miben nem vagy elég jó, és piros lámpákat látsz, amikor azt érzed, hogy valami nem úgy történik, ahogy annak lennie kellene.

Máshová vezet, ha a kontrollod fókuszában az áll, hogy mire vágysz éppen abban a pillanatban, hogy mit érzel, hogy mennyire tudsz kapcsolódni, vagy hogyan és merre áramlik benned a gyönyör.

Ez pedig rajtad áll. Nem a véletlenen múlik, és ha nem vagy „elégedett” azzal, ahogy a kontrollod a szexualitásodra hat, akkor mindenképp érdemes megvizsgálnod, hogy hol szokott lenni a fókuszod.

Milyen időtávra szól a kontrollod küldetése?

Van egy nagyon érdekes vetülete annak, hogy a kontrollnak mekkora a játéktere, ez pedig az idő. Minél nagyobb időtávot ölel fel egy adott „kontroll szakasz”, annál rugalmatlanabbá és merevebbé válik, és annál tovább maradhatsz olyan helyzetben, ami nem elégít ki igazán.

Például, amikor a kontrollod aktuális küldetése a partnered orgazmusának elérésének elősegítése, akkor a kontroll szakasz addig szól, ameddig a partnered el nem éri a csúcspontot. Hosszabb távra gyúrsz. Igyekszel mindent aszerint irányítani, hogy ez a jövőbeli esemény bekövetkezzen.

Mi van akkor, ha ezt az időtávot egészen kis szakaszokkal helyettesíted? Például úgy, hogy a kontrollod arról szól, hogy mindig megtaláld épp azt, az új impulzust és irányt, amerre az együttlétetek áramlani akar? Amint megvan az impulzus, teljesült a küldetés. Jöhet a következő rövid szakasz. Így a kontroll segít rugalmasan, valóban hozzátok igazodva építeni az együttléteteket. Érzed, hogy mi a különbség a kettő között?

A kontrollod akkor erősödik fel, amikor úgy érzed, hogy minden ismeretlen, hogy szükséged van támogatásra. Ugyanakkor el is tud halkulni, hátrébb tud húzódni. Ennek is megvan a saját ritmusa, hulláma.

szex kontroll és erotikaA kontroll nem egy démon, amitől meg kell szabadulni. Épp ellenkezőleg. Használhatod, játszhatsz és építhetsz vele. Rá tudsz érezni arra, hogy mennyire könnyed is tud lenni, és hogy a megfelelő körülmények között olyan teret tud neked teremteni, amiben szárnyalni tudsz ahelyett, hogy lenyomva tart a földön.