A Karezza a szeretkezés spirituális formája, tulajdonképpen egyfajta szerelmi meditáció.

A Karezza egy gyengéd, szeretetteljes együttlét, melyben nem az orgazmus elérése a cél, sőt, ideális esetben egyik fél sem jut el az orgazmusig szeretkezés közben. A Karezza elnevezés dr. Alice Bunker Stockhamtől ered, a 19. század végéről. A Karezza név az olasz carezza szóból származik, melynek jelentése dédelgetés, kényeztetés.

Stockhamet elsősorban John Humphrey Noyes munkái inspirálták, aki megalkotta a férfi kontinencia fogalmát, melynek lényege, hogy a férfiaknak szeretkezés közben ajánlott elkerülniük az ejakulációt, ha az nem feltétlenül szükséges. Stockham azonban mindkét nemet arra bátorította, hogy hagyjanak fel az orgazmussal, mivel az nem köthető kizárólagosan a férfiakhoz vagy nőkhöz.

Bár Stockham és később dr. J. William Lloyd is több könyvet írt a Karezzáról, sok olvasó úgy véli, hogy a leírt gyakorlatok kissé homályosak, megfoghatatlanok. Mindez a Karezza testetlen, immateriális természetéből ered. A Karezza a „nem tevés” gyakorlata, amely arról szól, hogy elegendő időre félre tudjuk tenni az emlősi létből eredő, célvezérelt (orgazmus, szaporodás) párzási programot ahhoz, hogy relaxált állapotban eggyé olvadjunk partnerünkkel. Tulajdonképpen, ez sokkal inkább egy élmény, mintsem valódi gyakorlat. Minden pár, aki valaha kipróbálta, más-más élményekről számolt be.

A Karezza nem „hagyományos szex”, hiszen orgazmus sincs.

Bár a Karezzához is együttlétre van szükség, közel sem olyan, mint amit Masters és Johnson laboratóriumi körülmények között megfigyelt, nehézkes, ziháló légzést és megfeszült izmokat tapasztalva. Stockham kontrasztba állította az „elhamarkodott, görcsös együttlétet” a Karezzával:

A tökéletes kontroll hosszú idejű megtapasztalása közben a két ember egésze egybeolvad, miközben tökéletes, magasztos érzéseket tapasztalnak meg. Ezt kísérheti néhány finom mozdulat, természetesen az akaraterőnek alárendelve, hogy a közös izgalom és szenvedély ne csapjon át pusztán az élvezetek hajszolásába.

A hangsúly a szereteten, a gyengédségen van és a lehető legtávolabb kell maradnunk az orgazmus határától. Ha úgy érezzük, hogy az együttlét kezd átmenni egyre erőteljesebb szeretkezésbe, mélyebb és hosszabb légzésekkel visszavezethetjük magunkat a relaxáció állapotába. Ez megnyugtatja a hasi légzésünket, visszafordítja az izom-összehúzódásokat és a visszafojtott légzésre való hajlamot, amely közrejátszik az orgazmus felépülésében.

A hagyományos „tüzeljük fel egymást” előjáték nem illik a Karezzához.

A hagyományos előjáték célja, hogy előkészítsük magunkat és partnerünket egy olyan együttlétre, ahol az orgazmus a cél. A Karezza által nyújtott örömök azonban nem az orgazmus eléréséből vagy a másik fél csúcsra juttatásából adódó jutalmakból fakadnak. A Karezza sokkal inkább azokról a jutalmazó érzésekről szól, amelyek egymás imádatából, csodálatából és megérintéséből erednek. Éppen ezért a Karezza előszörre furcsának, tévesnek tűnhet, hiszen a hagyományos együttléthez képest jóval kevésbé célorientált és sokkal nyugodtabb.

Amikor nő először elmagyarázta mindezt a férfinak, nem akart hinni a fülének: „Egy nő, aki azt kéri, hogy tegyek kevesebbet?!”

Tehát akkor mit is tegyünk a hagyományos előjáték helyett, ha ágyba bújunk a párunkkal? Úgy találták, hogy könnyebb, ha van egy kidolgozott struktúra, aminek mentén haladhatunk, mivel a berögzült szokásokat nehéz megváltoztatni. Minél radikálisabban és alaposabban változtatunk a viselkedésünkön, miközben új ösvényt próbálunk létrehozni az agyunkban, annál nagyobb eséllyel járunk sikerrel.

Az egyik fél kidolgozhat egy a kötődést erősítő tevékenységekből álló listát, melyeket aztán mindennap néhány percig, vagy tovább, gyakorolhat a partnerével, megpróbálva minél jobban ráhangolódni. Egy fix három hetes programot találtak ki, mely érzéki és könnyed felnőtt tevékenységekből állt.

Az együttlét lassabb és nyugodtabb.

Számukra a legjobb volt olyan pozitúrában kezdeni az együttlétet, mely nem engedett nagy mozgásteret. Eleinte azonban még így is nagyon könnyű volt a Karezzából hirtelen visszatérni a hagyományos szexhez. Azóta az egyik legeredményesebb taktika, hogy az „együttlétes éjszakák” közé beiktattak „összebújós éjszakákat”. Az összebújós éjszakák remek lehetőséget nyújtanak az idegrendszerünknek a felfrissülésre. Még egy kis ölelkezés, összebújás is nyugodt, kielégítő érzést nyújthat, anélkül, hogy bármilyen célja lenne. Amikor az ilyen éjszakák után aztán ismét együttlétre kerül a sor, sokkal könnyebben megőrizzük azt a nyugodt állapotot, mely ideális a Karezzához.

Az együttlét ideje alatt sokkal lassabban mozgunk, mint tettük azt a korábbi szexuális életünkben. Mi több, gyakran teljesen mozdulatlanná válunk szeretkezés közben. Sokszor éppen a mozdulatlanság közben tapasztaljuk meg a legörömtelibb, legmélyebb élményeket. Ennek eredményeképp a szeretkezésünk hullámzóvá, a légzéshez hasonlóvá válik. Az erekció is jön és megy, majd ismét visszatér, amikor egy kis szünet után újra megcsókoljuk egymást.

Sokszor megcsókoljuk egymást és sokat nézünk egymás szemébe. Szavak nélkül, az élvezet hangjaival és tiszteletteljes, vagy a hangulattól függően éppen játékos érintésekkel adjuk egymás tudtára, hogy mennyire szeretettnek érezzük magunkat. Időnként tudatosan megpróbáljuk a szexuális energiát a nemi szerveinkből szétárasztani az egész testünkbe azáltal, hogy megfeszítjük a medencefenéki izmainkat és mélyeket lélegzünk. Ilyenkor, ha becsukjunk a szemünket, vibráló fényeket látunk a homlokunkon, a harmadik szem helye körül.

A szeretkezéshez nagyon kényelmes pózokat választunk, melyekben minimális erőfeszítésre van csak szükség a súlyunk megtartásához. Az oldalfekvés az egyik kedvencünk, amikor a lábaimat a kedvesem köré fonom. Időnként így, összekapcsolódva alszunk el, ami az ébredést kimondottan élvezetessé teszi. Mivel sosem „fejezzük be” az együttlétet, észrevettük, hogy egy bizonyos flörtös energia folyamatosan, a hálószobán kívül is megvan köztünk. Ez segít kiküszöbölni egymás túlzott megszokását, mely sok kapcsolatot megmérgez. A férjem gyakran azt mondja, hogy úgy érzi magát, mint Pepe Le Pew, a híres rajzfilmborz, akinek a szerelme sosem teljesedik be, ezáltal soha nem is hal el.

Ha jól csináljuk, a Karezza levezeti a szexuális feszültséget.

Bármilyen nemű is vagy, bizonyára már te is tapasztaltad, hogy a szexuális frusztráció az egyik legerősebb fegyver a tested genetikai arzenáljában. Ha nem tudod levezetni a szexuális feszültséget egy kapcsolatban, akkor megpróbálod azt megtenni egy szerető, egy kis pornó, vagy egy másik kapcsolat segítségével, ha csak ideiglenesen is. Sajnálatos módon hiába próbálsz megszabadulni a frusztrációtól még több és még gyakoribb orgazmusok segítségével, ez csak azt a túlzott szexuális jóllakottságot fogja táplálni, amibe oly sok kapcsolat belebukik. Minden más emlőshöz hasonlóan az ember is úgy van kódolva, hogy ne tarthassa kielégítőnek a szexuális kapcsolatot ugyanazzal a partnerrel, pusztán több és több orgazmuson keresztül. A genetikai felépítésünknél fogva a szexuális vágyak kielégítése ugyanazon partnerrel egyre kevésbé és kevésbé lesz jutalmazó és élvezetes.

A Karezza segítségével orgazmus nélkül enyhíthetsz a szexuális feszültségen. Dr. Lloyd úgy fogalmazott, hogy a Karezza teljes mértékben szétárasztja a feltódult vért, megszabadít az idegi és szexuális fezsültségtől és sokkal teljesebb kielégülést okoz, mint az orgazmus. Ezzel szemben az orgazmikus szex során a vér egy helyre tódul és az együttlétnek orgazmussal kell végződnie, különben stresszt, idegességet okoz.

A Karezza nyújtott gyengéd együttlétet kihasználva rájöttünk, hogy addig szeretkezhetünk, ameddig csak szükséges, hogy minden szexuális feszültségünktől megszabaduljunk – persze mindez csak addig igaz, amíg nem esünk vissza az orgazmuséhes viselkedésünkbe, vagy nem kezdünk el magunkkal harcolni, ahogy egyre közelebb kerülünk az orgazmushoz. A szeretkezéskor a hangsúly a nyugodtságon és a szívből jövő érzéseken van. Ha úgy érezzük, hogy a bennünk egyre inkább felépülő energia kezd ismét célorientált viselkedés felé terelni minket, relaxáció segítségével visszatérünk a nyugodt állapotba.

Ezekben a csendes periódusokban különösen mély érzéseket tapasztalhatunk meg, mintha egy időtlen világba léptünk volna be, mely örömmel és megelégedettséggel ölel körbe.

Olyasmit tapasztalok, amit a leginkább „lelki orgazmusnak” lehetne nevezni. Semmiben sem hasonlítható a fajfenntartást célzó szexhez. Sőt, akár szex nélkül is elérhető, bár igaz, hogy a szex remek módja ezen állapot elérésének. Ahogyan gyengéden szeretkezünk, elképzelem magunkat egy ragyogó fénygömbben. Úgy érzem, mintha a szellemünk egybeolvadna. Elég a feleségemre gondolnom akár órákkal is egy ilyen együttlét után, még az is olyan mély szerelemérzettel tölt el, mintha ismét az ágyban lennénk és szeretkeznénk. – Todd

Ha folyamatosan az orgazmus határán „táncolunk”, az tovább növelheti a frusztrációt, még akkor is, ha végül senki nem élvez el. A frusztráció egyenlő a magas dopaminszinttel, és amikor a dopaminszint túl magasra emelkedik, az feszültséghez, bosszankodáshoz és később még erősebb és kínzóbb szexuális vágyakhoz vezethet. Ha túl közel kerülünk az orgazmushoz, akkor rengeteg vér tódul a nemi szervekbe, ami akár éles fájdalmakat is eredményezhet. Ha küzdened kell magaddal, akkor túl közel jársz az orgazmushoz. Ráadásul, ha férfi vagy, akkor ilyen esetben egészségtelenül nagy nyomásnak teszed ki a prosztatádat. Relaxálj!

A Karezzához nem kell erőlködi.

Eleinte el sem akartam hinni, mennyire nem kell tenni semmit a Karezzához. Ez a férfi tökéletesen leírja az élményeit:

Hosszú ideje gyakoroltuk már a taoista stílusú szexet a feleségemmel, meglehetősen jó eredményekkel – gyakorlatokat és különféle technikákat alkalmaztunk, energia-vizualizációval kiegészítve. Végül úgy döntöttem, hogy egy időre félreteszem ezt, hogy többet tudhassak meg a Karezzáról. Az első, amit észrevettem, hogy a Karezzával ugyanazokat az eredményeket érhetem el, mint a korábbi taoista gyakorlatokkal. A Karezzához azonban nem volt szükség arra, hogy megtanuljak az energiáimra koncentrálni. Csak annyit tettem, hogy szinte mozdulatlan maradtam szex közben, lassú, mély lélegzeteket vettem. Semmi másra nem volt szükség. A Karezzára bárki képes!

Hamarosan elkezdtem megtapasztalni egy másik érzést, amit addig nem tapasztaltam – egy mély, kielégítő érzést. Azt hiszem, ez az oxitocinnak vagy más nevén a szerelemhormonnak volt köszönhető. Ez olyan, mint a béke és a szeretet érzése egyben, mintha szerelmes lennék az életbe. – Larry

A Karezza azért működik, mert az összetartozás érzését serkentő tevékenységek is működnek. Tulajdonképpen maga a Karezza is egy finom, intim és gyengéd, a kötődés érzését elősegítő tevékenység. Semmi rejtélyes vagy misztikus nincs ebben, bár lehet, hogy te is varázslatként éled majd meg, ha megtapasztalod, hogy milyen erőteljesen képes levezetni a szexuális feszültséget.

Melegséget és ragyogást éreztünk a köldök és a fanszőrzet vonala közti részen, ami egyszerűen arra sarkallt minket, hogy feküdjünk mozdulatlanul, hogy érezhessük azt a kellemes melegséget, ami áradt közöttünk. Ez így ment húsz-harminc „időtlen” percen keresztül. Ezután nagyon lassan, centiről centire elkezdtük mozgatni a lágyékunk környékét, majd oldalt feküdtünk és így folytattuk az együttlétet, egyszerűen fantasztikus volt. Természetesen ügyeltünk a síkosításra, hogy minél könnyebb legyen és minden mozdulatunkat uraltuk, hogy az együttlét ne csapjon át kapkodós szexbe. Mindketten el voltunk ámulva és hatalmas szerelmet éreztünk, ahogy mozdulatlanul feküdtünk. Ez egy valóban elképesztő élmény. A párom nagyon boldog és örül neki, hogy nem érezte az orgazmus szükségességét, ami korábban sok gondot okozott neki. Ez egy nagyon erőteljes és szeretetteljes élmény volt. – Gina

A Karezza néha csak egy kellemes, gyengéd együttlét, amely felfrissülést és kiegyensúlyozottságot hoz, máskor egy lenyűgöző, szívet feltáró élmény, amelyre nehezen találunk szavakat. A végkifejlet nincs az irányításunk alatt, csak annyit tehetünk, hogy kizárjuk a biológiailag belénk kódolt, ösztönös viselkedésformákat és élvezzük, ami jön. A siettetés kontraproduktív, egymás megnyugtatására kell koncentrálnunk, nem a szexuális vágyak felkorbácsolására.

A Karezza azáltal, hogy a nem célorientált együttlétre helyezi a hangsúlyt, úgy éri el a hatását, hogy nyugalmi reakciót vált ki a testből. Az ejakulációt célzó szex ezzel szemben a fight-or-flight reakciót vagy más néven a vészreakciót (szimpatikus idegrendszer) aktiválja. A hagyományos szex egy atlétikus gyakorlat: a szívverésed felgyorsul és izzadni kezdesz. Ugyanolyan, mint bármilyen más célorientált tevékenység, különösen, amikor a túlélés a tét. Tulajdonképpen az ösztönös szex ugyanez. A tested nagy teljesítményre kapcsol, és azt teszi, ami a túléléshez szükséges (legalábbis a faj túléléséhez és a gének továbbadásához).

A Karezzához hasonló, az összetartozás érzését erősítő tevékenységeket a test a biztonság és a közelség érzéseként fogja fel. Ezzel szemben könnyen lehet, hogy a nagy erőkifejtéssel járó hagyományos szexet már nem pozitív élményként érzékeli, hanem valamiféle vészhelyzethez hasonlóként. Ez az erőteljes tevékenység ugyan orgazmushoz vezet, de korántsem biztos, hogy ugyanazokat a mély érzéseket, a biztonságot és a közelmaradás érzésének igényét is megtapasztaljuk vele együtt.

A Karezza hatásai apránként és fokozatosan épülnek föl.

A Karezza eleinte olyan lehet, mint a festék száradását figyelni – persze azzal a különbséggel, hogy élvezzük a párunk társaságát és a közérzetünk egyre javul. Nem hoz azonnali és egyértelmű eredményeket, mint például a hagyományos szex során egy újfajta előjáték. A Karezza eredményei folyamatosan épülnek föl. Nekünk több heti kellemes, türelmes és kitartó együttlétre volt szükségünk ahhoz, hogy meglássuk a próbálkozásaink eredményét. Ezalatt az idő alatt egyre növekvő energiát, optimizmust és kötődést éreztünk egymás iránt. Úgy éreztük, mintha egy „áramlatban” lettünk volna. Ezek a változások azonban annyira természetesnek (és megérdemeltnek) tűntek, hogy eleinte könnyű volt nem meglátni a kapcsolatot az ok és az okozat között.

A Karezza nem igényel orgazmust sem a férfi, sem a nő részéről, mivel az intimitásra, a harmóniára és az egységre helyezi a hangsúlyt. Sok gyakorlást igényel, hogy jól csináljuk, ezért azoknak a pároknak, akik ki szeretnék próbálni, türelmesnek kell lenniük. Időbe telik harmonizálni az energiamezőinket, az érzelmeinket, a ritmusunkat és a reakcióinkat. Mindenki számítson legalább egy tucat próbálkozásra, mielőtt valóban érezni kezdené az egyre csodálatosabb eredményeket. – dr. Bernard Jensen

A Karezza az egyensúlyhoz való visszatalálás. Egyeseknek eleinte csak amolyan semmilyen heverészésnek fog tűnni, míg másoknak talán azonnal megnöveli a libidóját. Bárhogy is legyen, a Karezza célja nem az, hogy visszahozza a nászút intenzitását. Nem „ugrásra kész”, sokkal inkább könnyed energiát hoz létre. Akár ruhában vagy ruha nélkül is végezhető, és gyakran olyan érzés, mint amikor két delfin összesimulva ficánkol a vízben. Mi is sokat nevetünk a férjemmel, már csak azon is, ahogy megpróbáljuk megtalálni a legjobb időpontokat a szeretkezésre és arra, hogy egyszerűen csak egymás ölelését és érintéseit.

Legalább három hétig próbálkoznod kell a Karezzával, hogy ténylegesen összehasonlíthasd az előnyeit és a hatásait a hagyományos szexszel. Másképp talán soha nem tapasztalhatod meg, hogy milyen az élet az orgazmikus élvezetek hullámvölgyei és hullámhegyei fölé emelkedve.

Gyakran akkor tanulunk a legtöbbet a Karezzáról, amikor a figyelmetlenségünk miatt eltávolodunk tőle. Sohasem az orgazmus a célunk, de időnként mégis megtörténik, és ez mindig tökéletes emlékeztető arra, hogy miért is alkalmazzuk az együttlét ezen formáját. Egy orgazmust követő két hétben észrevehetően kissé alábbhagynak a jó érzések, ezért mindig nagyon boldogok vagyunk, amikor óramű pontossággal végül ismét egymásra hangolódunk.

Összefoglalva

Talán úgy gondolod, hogy annál frusztráltabb leszel, minél tovább nincs orgazmusod. Ha azonban kipróbálod a Karezzát és a belőle eredő gyengéd szeretetet, rá fogsz jönni, hogy ez nem igaz.

Mióta elkezdtem a nem orgazmusorientált szexet, az együttlétek után nagyon sokáig remek közérzetet tapasztalok magamon. A partnerrel való kapcsolat maga lesz az orgazmus, a szexuális kapcsolat maga lesz az orgazmus és nem lesz többé szükség fizikai orgazmusra. – Mike

Amikor mi tanultuk a Karezzát, meglepően kevés belső konfliktust tapasztaltunk, ehhez persze az is kellett, hogy fokozatosan vessük bele magunkat az új tapasztalatba és, hogy megértsük és ki tudjuk élvezni a gyengéd élvezetek, érintések és a kötődés fenséges érzését. A Karezzának köszönhetően sokkal kiegyensúlyozottabbak lettünk és ezáltal kiélezettebbek is arra, hogy minden apró kis nüánszban megtaláljuk az élvezetet. Emellett sokkal jobban érezzünk magunkat együtt és sokkal nagyobb a harmónia köztünk, mint korábban.

A Karezza mindenek felett arra tanít, hogy a másikat helyezzük előtérbe, hiszen ahogy Bernard Jensen is írja Love Sex & Nutrition című könyvében: „Ahhoz, hogy elérhesd a boldogság és a kiteljesedés legmagasabb szintjét, először is mást kell eljuttatnod oda.”

forrás: Marnia Robinson és Gary Wilson