A szerzőről

A szexualitásban legjobban a dinamikák gazdagsága és a kapcsolódás izgalma fog meg. Szeretek hozzájárulni ahhoz, hogy élhess a benned lévő potenciálokkal és tudatosan használhasd őket. A kulcsszavaim: kapcsolódás, jelenlét, odafigyelés, nyitottság és szabadság. Az önazonos szexualitás csakis a tiéd, és mint ilyen, egyedei és értékes. Rólad szól, akár a finom energetikai minőségekre, érzéki élményekre, akár a BDSM színterének változatosságára vágysz is.

A neten szörfölgettem, és habár különböző oldalakon, de valahogy fényesen kiemelődött ez a két szó: szex és klausztrofóbia. És amikor egy fogalommá kapcsolódtak bennem, úgy éreztem, hogy tökéletesen leír ez valamit, amitől olyan sokan szenvednek. Néha csak ideiglenesen, néha akár évtizedekig.

Ahogy erről többekkel beszélgettem, kiderült, hogy nem feltétlenül ugyanarra gondoltak, mint én, amikor a szexuális klausztrofóbiát szóba hoztam.

Nem szeretek leíró definíciókban gondolkozni, annál inkább szeretek képletes lenni, és talán így tudom a legjobban átadni mindazt, amit egy kis tudatos felfedezéssel a szexuális klausztrofóbia fogalma adhat neked.

Valahogy idővel a szex szűkké válhat. Amikor a korlátok beljebb vannak, mint a természetes határok. Itt nem arra gondolok, hogy (feltétlenül) extrém vagy új dolgokat kellene kipróbálnod, hanem, hogy milyen érzés neked a szex?

 

szexuális klausztrofóbia

 

Milyen érzés neked a szex?

 

Van elég tered, hogy legyen kedved mozogni és nyújtózkodni?

Van elég levegőd, hogy úgy érezd, elérhetsz, ahová szeretnél?

Milyen magasan van a gyönyörplafonod?

Milyen a kilátás? Van egyáltalán?

Magadat érzed vagy inkább a falakat?

Te alakítod az együttléteidet vagy a inkább a körülmények alakítják?

Van ott hangod?

Tudsz kapcsolódni?

Mennyi a fény? Kívülről jön, vagy van sajátod?

Támogató vagy inkább korlátozó?

 

Amikor felteszed magadnak ezeket a kérdéseket, kirajzolódik a szexualitásod tere.

 

Azért is érintett meg annyira a szexuális klausztrofóbia fogalma, mert ahogy másokkal arról beszélgettem, hogy mit éreznek problémának a szexuális életükben, kiderült, hogy amitől leginkább szenvednek, ez egyfajta bezártság.

 

Szexuális klausztrofóia

Annyi mindenben van, ami bezárhat minket, vagy amibe mi zárhatjuk be magunkat:

 

Bezárva lenni szégyenbe.

Bezárva lenni félelembe.

Bezárva lenni tudatlanságba.

Bezárva lenni teljesítménykényszerbe.

Bezárva lenni fétisbe.

Bezárva lenni elutasítottságba.

Bezárva lenni egyedüllétbe.

Bezárva lenni megszokásba.

Bezárva lenni aggodalomba…

 

Ezt a bezártságot érzed akkor, amikor a szabad áramlás, a vágyaid és az önazonos impulzusaid nem kapnak teret arra, hogy megmutathassák magukat, hogy átjárhassanak, hogy gazdagíthassák a szexuális élményeidet.

 

 

Hogyan tágíthatod a szexualitásod korlátozó falait, ha akarod?

 

Keresd meg a nemeket és az igeneket benned!

A szexben ugyanolyan fontos nemet mondani arra, amit nem akarsz; mint igent arra, amire vágysz. Ezt akkor tudod pontosan, ha jelen vagy, ha mered érezni akár a kicsi igent, vagy azt is, amikor egy nem megszületik benned. Mert ez nem egy állandó, mozdíthatatlan állapot, hanem megvan a saját sodrása. Néha a meder szűkebb benned, néha pedig tágabb. Néha hullámzó, máskor egyenesen halad. Pont ezért nem lehet egy zárt szoba.

szexuális klausztrofóbia

Ha felismered és megengeded, hogy a falak veled együtt mozogjanak, táguljanak, hullámozzanak vagy szűküljenek hirtelen minden természetesebbé válik körülötted.

 

Játssz!

Merj játszani! Az olyan „gyakorlatok”, mint a flow, szabadon engednek. Hirtelen azok a szabályok, amiket korábban ismertél, mások lesznek, mégpedig aszerint, ahogy Te alkotod meg őket. Ez egy másik játék. Minden, amit itt felfedezel, megtapasztalsz, az erőt ad, téged gazdagít, és ezzel együtt nő a szexualitásod tere, ereje és gazdagsága.

 

Nyiss ajtókat!

Akármilyen zártnak is érzed a szexualitásod terét, mindig van rajta ajtó. Még akkor is, amikor „csak” egyedül vagy, és „csak” azt kapod, amit magadnak adsz. Minél jobban meg tudsz nyílni saját magad felé, annál több lesz a kapcsolódásod alapja. Ismerd meg, hogy mi történik benned, érezd, tapasztald meg magadból azt, amit korábban még nem tudtál, pedig mindig is ott volt a közeledben.

Beszélgess másokkal az élményeikről őszintén, hitelesen!

Naplózd, ami veled és benned történik, hogy képes lehess tudatosabban megélni, észrevenni a változásokat!

Járj el olyan programokra, tanfolyamokra, workshopokra, amik inspirálnak, és segítenek abban, hogy új tapasztalatokat gyűjthess!

Intim kapcsolódás program

A szexualitás az egyik legszebb és leglenyűgözőbb keret arra, hogy gazdag és különleges élményeid lehessenek. Itt is lehet fejlődni, változni, játszani, tudatosabbá válni. Bárhol is vagy most. Mindig van tovább, mégpedig azért, mert nagyon is izgalmas minden, ami benned történik, akár látod és érzed azt most, akár nem.