A szerzőről

A szexualitásban engem legjobban a dinamikák gazdagsága és a kapcsolódás izgalma fog meg. Az olyan egészen biztonságos struktúrájú gyakorlatoktól mint amilyen az intim kapcsolódás, a BDSM kínálta játékok felszabadító lehetőségeiig annyira változatosak, egyediek és különlegesek lehetnek a tapasztalások, megélések. Szeretek ahhoz hozzájárulni, hogy élhess a benned lévő potenciálokkal, és tudatosan használhasd őket.

Annyi minden van, amit tudni vélünk arról, hogyan működik, és milyen is a jó szex.

De vajon tényleg olyan lenne?

Vagy létezik olyan tudás ami megváltoztatná, hogyan élvezed a saját szexualitásodat, mit gondolsz, mit keresel vagy éppen hogy mit engedhetsz meg magadnak?

Amikor a szexuális vágyról beszélek, gyakran meg szoktak lepődni, mikor azt mondom, hogy a vágynak kétféle természete is van. Egyik sem felsőbbrendűbb vagy alsóbbrendűbb a másiknál, mégis, amikor vágyról beszélünk, általában csak ez egyik típusra, a spontán vágyra gondolunk.

 

Mi is az a spontán vágy?

 

A spontán vágy egészen hirtelen jelenik meg benned. Észre szoktad venni, hiszen általában erős, intenzív jelzés.

Elég hozzá egy látvány vagy egy emlék vagy egy illat… és máris lángol benned.

Tudod, hogy ott van. A tested azonnal hevesen reagál. Lehet, hogy forróság önt el. Talán remegni kezdesz. Talán a levegőt veszed másképp. Talán azt érzed, hogy a bensőd egy apró, erősen magnetikus ponttá zsugorodott össze… És mindez teljesen független attól, hogy a vágy megélésének abban a pillanatban mennyi esélye van.

Ugyanakkor a vágynak létezik egy másik természete is, ami lépésről lépésre nyílik meg és tölt el. Ez pedig a reszponzív vágy.

 

a vágy kétféle természete

 

Mi is az a reszponzív vágy?

 

A reszponzív vágy akkor virágzik, ha azt a körülmények is támogatják. Nagy jelentősége van annak, hogy éppen hol vagy, kivel vagy, és mennyire vagy befogadó a benned megjelenő válaszokra.

 

A reszponzív vágy egyetlen nagy „IGEN, EZ TETSZIK” (ez a spontán vágy) helyett,

több egymást követő „igen, ez tetszik”. Így adva utat a továbbhaladásnak.

 

Képzeld el, hogy éppen egymás mellett ültök a kanapén.

Nyugalom van körülöttetek.

A társad átöleli a vállad, és finoman megérinti a bőrödet.

Neked tetszik ez az érintés, rámosolyogsz, közelebb húzódsz, sóhajtasz…

Egyszerűen jó így együtt.

Nincs semmi zavaró körülmény.

Végre elengedheted magad, és átadhatod magad az élménynek, az érzéseid hullámainak.

Többet akarsz.

Ilyen a reszponzív vágy működés közben. Biztosan találkoztál már vele, csak nem feltétlenül azonosítottad vágyként, vagy ha igen, akkor valószínűleg kevésbé érezted egyenértékűnek, mint a spontán vágyat. Pedig ugyanolyan értékes.

 

A vágy kétféle természete

 

Miért fontos az, hogy értékeld a reszponzív vágyat is?

 

Sokszor találkozom olyan nőkkel, akik ritkábban érzik a spontán vágyat, míg a reszponzív vágy gyakrabban része a dinamikáiknak. Mivel a reszponzív vágyat nem azonosítják vágyként, ezért azt gondolják magukról, hogy nincs bennük vágy. És ettől nem érzik magukat egyenértékű partnernek.

Az is előfordulhat, hogy a partnerük az, aki azt gondolja, hogy a társában nincs vágy, egyszerűen csak azért, mert ritkábban él át spontán vágyat a reszponzív helyett.

Mindkét esetben nehezebb ilyenkor olyan környezetet teremteni, ami nyitott a szabad megtapasztalásra, arról nem beszélve, hogy mind a spontán, mind a reszponzív vágyat lehet támogatni, erősíteni.

 

Hogyan erősítheted a spontán vágyat?

 

Azzal lehet erősíteni a spontán vágyat, hogy hagyod magad érzékenyebbé, nyitottabbá válni a vágyra.

Könnyen le tudod zárni a spontán vágy csatornáit, ha a szexualitást (például korábbi, rossz tapasztalatok miatt) kontrollálhatatlannak érzed.

Az is lehet, hogy még érdemes dolgoznod a saját határaidon, hogy megteremtsd azt a kapcsolatot saját magaddal, amiben bízni tudsz abban, hogy bármi is történik, vigyázol magadra, hogy képes vagy nemet mondani arra, amit nem szeretnél.

Elkezdhetsz kapcsolódni is a saját vágyaidhoz. Többször is megállhatsz napközben, és megkérdezheted magad, mire vágynál most, ebben a pillanatban, ha bármire vágyhatnál? Milyen érintésre? Mi esne jól?

Mi lenne akkor, ha kevesebbet tolerálnál az életedben, és több örömöt, gyönyört adnál magadnak?

És mit változtatna az, ha a vágynak úgy adnál teret magadban, hogy tudod, nem kell vele semmit sem kezdened.

Nem kell megélned.

Lehetsz vele.

Érezheted.

Barátkozhatsz az intenzitásával.

Egyszerűen csak megengedheted neki, hogy létezzen, égjen.

 

Hogyan erősítheted a reszponzív vágyat?

 

Amíg a spontán vágyat úgy tudod táplálni, hogy saját magadat erősíted és nyitod felé, addig a reszponzív vágy kulcsa a megfelelő kontextus és körülmény megalkotásában van.

Minden arról szól, hogy Te mikor, hol, hogyan és kivel tudod igazán elengedni magad?

Mindannyiunkban kétféle erő dolgozik egyszerre. Az egyik, akár a kocsiban a gáz: előre visz, hajt, gyorsít. A másik pedig, akár a fék: akadályoz, lassít, akár meg is állít.

Lehet, hogy a benned lévő gyorsító erő és a benned lévő fékező erő egyformán dolgozik. Az is lehet, hogy a gyorsító erő ezerrel működik, de nincs féked. Vagy fordítva.

Amikor a reszponzív vágyhoz ideális körülményeket akarod kialakítani, akkor azt érdemes felkutatnod, hogy mi az, ami hajt, ami visz, ami támogat, hogy tudatosan teremthesd meg magadnak a feltételeket.

A képre kattintva megnézheted a programokat:

orgazmus meditációs programok

 

 

A másik, amit jó tudni, hogy mi gátol, mi állít le, és az a kérdés, hogy ezeket a körülményeket, dinamikákat hogyan és mivel tudod minimalizálni.

Gondold át az élményeidet, azokat az alkalmakat, amikor vágyat éreztél. Mi vitt tovább, mi volt jó érzés? És mi lombozott le?

Amikor körülményekről beszélek, akkor nem csak a külső környezetre gondolok. Mit éreztél a partnereden? Milyen volt éppen a dinamikátok?

Most, hogy egy kicsit másképp nézel a vágyra, magadat is másmilyennek látod?

Nincs jobb vagy rosszabb vágy. Nincs elsődleges vagy másodlagos vágy. Te vagy. Mi esne jól neked igazán?

Mentés

Mentés